• Hogyan válaszd ki az esküvői sminkesed?

  25. January 2016 | vajdaviktoria
 • Mire érdemes figyelnünk a sminkes/kozmetikus kiválasztása előtt?

   

  Egyáltalán mi a különbség a kozmetikus és a professzionális sminkes (sminkmester/makeup artist) között?

  Több kozmetikus kollégával egyeztettem erről a kérdésről, akik önszorgalomból időt és energiát nem kímélve tanulták ki a sminkes szakma rejtelmeit is.

  A kozmetikus képzésen belül maximum egy napig, de legtöbbször csupán pár óráig tart a sminkelés oktatása, így a kozmetikusoknak továbbképzésekre van szükségük, és/vagy sok gyakorlásra, hogy megszerezzék azt a tudást és tapasztalatot, amit egy sminkes képzésben megkapnak a tanulók.

  Ezzel szemben egy sminkes 10-100x ennyi ideig tanulja ezt a szakmát (sminkes tanfolyama válogatja) és különböző arcformájú, bőrtípusú modellek állnak már az iskolában a rendelkezésére. Emellett ha kellőképp elkötelezett, akkor folyamatosan továbbképzi magát, felszerelését fejleszti a legújabb trendeknek megfelelően, hiszen neki kizárólag a sminkelésre kell fókuszálnia, nem aprózódik el a sok feladatkör között.

  A makeup artist képzéseken külön időt szánnak az esküvői sminkelés kulisszatitkaira is, a tanulók elsajátíthatják a többszörös sminkfixálás fontosságát, vízálló termékek használatát és a próbasminkelés előtti elképzelések feltérképezését.

  Fontos, hogy ha bármilyen szakembert igénylő bőrproblémával állunk szemben, ott csak egy felkészült kozmetikus, vagy bőrgyógyász adhat megfelelő tanácsot!

   

 • Milyen termékekkel, márkákkal, ecsetekkel dolgozik?

  Kedvenc termékeimet megtalálhatod az előző blogbejegyzésekben és a hozzá csatolt youtube videókban. Az amerikai Urban Decay, Too Faced, Smashbox márkák mellett Estée Lauder, MAC termékeket és néhány drogériás márkának a termékeit is előszeretettel használom. Alapozáshoz egy jó minőségű alapozó ecsetet, vagy a Beauty Blender sminkszivacsát ajánlom, míg az arc további sminkeléséhez pedig minél puhább szálú ecseteket. Fontos, hogy a sminkesnek legyen legalább egy teljes 15-24 darabos ecsetszettje.

   

 • Mennyire figyel a higiéniára?

  Fontos, hogy ha több személyt is kell sminkelni rögtön egymás után, akkor időközben a sminkes lefertőtlenítse a sminkecseteit ecsetfertőtlenítő spray-jel, otthon pedig átmossa ecsettisztító samponnal.

 • És következzen még néhány kérdés, amit a menyasszonyoknak át kell gondolniuk az esküvői smink, próbasmink előtt. Mindenképp érdemes próbasminket készíttetni, hogy felmérjük a sminkes/kozmetikus tudását, és ha nem tetszik a végeredmény, mindenképp jelezzük neki!

  -          Mennyire rugalmas az esküvői helyszín kapcsán? Kimegy-e helyszínre?

  -      Felméri-e a menyasszony igényeit a sminkelés előtt? Elbeszélget-e vele, vagy futószalagon készíti egymás után az ugyanolyan sminkeket?

  -          Engedi-e, hogy a menyasszony kedvenc termékeit is használják? (esetleg egy bevált alapozó, kedvenc szempillaspirál…etc)

  -          Elérhetőek-e portfólió képei a weboldán?

  -          Milyen árban dolgozik? Mit tartalmaznak az árai, ad-e mennyiségi kedvezményt több személy sminkelése esetén?

  -          Szimpatikus-e?